Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) v stredu oznámil, že jeho tržby v marci výrazne vzrástli. Prispel k tomu pravdepodobne dopyt po čipoch z odvetvia umelej inteligencie (AI). TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

Konkrétne, tržby TSMC, ktorý vyrába najpokročilejšie polovodičové čipy na svete, v marci 2024 vzrástli medziročne až o 34 % na 195,21 miliardy taiwanských dolárov (5,67 miliardy eur). A v medzimesačnom porovnaní sa zvýšili o 7,5 %.

Za celý 1. štvrťrok stúpli tržby TSMC o 16,5 % na 592,64 miliardy TWD. Časť tohto výrazného medziročného nárastu predaja odráža však aj nižší porovnávací základ z roku 2023, keď TSMC stále zápasil s pomalým dopytom po čipoch. Ten sa však zlepšil od druhej polovice minulého roka 2023, poháňaný AI.

TSMC je najväčším zmluvným výrobcom čipov na svete a je kľúčovým dodávateľom pre veľké technologické spoločnosti, akými sú Apple, Nvidia či Advanced Micro Devices.

Nvidia bola hlavným motorom rastu dopytu po produktoch TSMC, najmä keď výrobca procesorov zaznamenal prudký nárast dopytu po AI. Nvidia vyrába čipy špeciálne zamerané na programy AI.

To prinieslo aj rekordné zhodnotenie akcií TSMC. Spoločnosť je pripravená rozšíriť svoje plány na na výrobu čipov vo Phoenixe v Arizone.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú