V správe sú materiály TASR a SITA.

Aktualizované 12. októbra 2022:

Ruské rakety tento týždeň zasiahli asi 30 % ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Ten povedal, že to bolo „prvýkrát od začiatku vojny“, čo sa Rusko „dramaticky zameralo“ na energetickú infraštruktúru. Povedal, že jedným z dôvodov je to, že ukrajinský export elektriny do Európy „pomáha európskym krajinám ušetriť na ruskom plyne a uhlí“ a dodal, že Ukrajina sa snaží „rýchlo obnoviť pripojenie z iných zdrojov“.

V pondelok ukrajinská vláda vyzvala ľudí v celej krajine, aby „obmedzili“ spotrebu energie. Na otázku, či Ukrajina dostane dodatočnú energiu z Európy, Haluščenko odpovedal, že je to „jedna z možností na stole“.

Minister uviedol, že ukrajinský energetický systém „je stále stabilný“, ale vyzval partnerov, aby poskytli systémy protivzdušnej obrany, ktoré by Ukrajine mohli pomôcť chrániť jej infraštruktúru.

Pôvodný článok z 11. októbra 2022: Utorkové ruské útoky na stredoukrajinskú Dnepropetrovskú oblasť vážne poškodili energetickú infraštruktúru, uviedol tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Rusi vypálili rakety na energetickú infraštruktúry v Pavlohradskom a Kamianskom okrese. Prišlo k vážnej deštrukcii. Mnohé obce stále nemajú elektrickú energiu,“ uviedol Rezničenko na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinské armádne Operačné veliteľstvo Juh uviedlo, že ruská armáda vypálila rakety na juhoukrajinskú Mykolajivskú a Odeskú oblasť, kde tiež poškodila energetickú infraštruktúru.

„Počas rozsiahleho útoku, ku ktorému došlo v prvej polovici dňa, vypálil nepriateľ 16 rakiet s plochou dráhou letu… na juh Ukrajiny. Na miesta s kritickou infraštruktúrou vyslal tiež dva kamikadze drony,“ uviedla ukrajinská armáda. Dodala, že pri útoku na Vinnyckú oblasť na juhozápade Ukrajiny boli poškodené dva objekty energetickej infraštruktúry a zranenia utrpeli dvaja tamojší pracovníci.

V utorok ráno na väčšine územia Ukrajiny opäť vyhlásili poplach upozorňujúci obyvateľstvo na možné riziko raketových útokov. Ukrajinské médiá informovali o výbuchoch v mestách Vinnycia, Nikopol, Rivne, Ľvov, Kryvyj Rih, Mykolajiv, Očakov, Záporožie, Odesa i Žytomyr, ako aj vo viacerých oblastiach. Na mnohých miestach boli v dôsledku ruských útokov prerušené dodávky elektriny a problém je aj s mobilným spojením.

Ukrajinské médiá informovali, že systémy ukrajinskej protilietadlovej obrany sú aktivované a v rôznych regiónoch zneškodnili ruské rakety i drony.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú