Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V Kazachstane v piatok pristála kapsula Sojuz, v ktorej sa nachádzala trojčlenná posádka z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Jessica Meir a Andrew Morgan z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Oleg Skripočka z ruskej agentúry Roskosmos dorazili na Zem o 11:16 tamojšieho času.

Ruské úrady informovali, že pristátie sprevádzali prísne opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Trojicu prevezú helikoptéry do mesta Bajkonur, odkiaľ ruský kozmonaut pocestuje do Moskvy a americká dvojica zas do mesta Kyzylorda, odkiaľ ich lietadlo odvezie do USA. Zaujímavosťou je, že pred 50 rokmi, teda 17. apríla 1970, pristála v Tichom oceáne posádka Apolla 13.

Morgan strávil počas svojho prvého pobytu vo vesmíre 272 dní a absolvoval sedem výstupov do otvoreného vesmíru. Meir a Skripočka pobudli mimo Zeme 205 dní. Meir bola zároveň členkou prvého čisto ženského tímu v histórii, ktorý vystúpil do otvoreného vesmíru. Jej partnerkou bola Christina Koch, ktorá sa vrátila na Zem vo februári.

Trojica pred odletom z ISS uviedla, že návrat na planétu, ktorú poznačil koronavírus, je „zvláštny“. Meir dodala, že „Zem vyzerá z vesmíru stále rovnako úžasne a je náročné uveriť všetkým tým zmenám, ktoré sa udiali počas ich pobytu vo vesmíre“.

Na ISS dorazila 9. apríla nová posádka, ktorú tvoria Chris Cassidy z NASA a Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner z Roskosmosu. Všetci strávili pred odletom jeden mesiac vo veľmi prísnej karanténe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú