Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nadšenie z Windows 11 takmer okamžite po oficialitách upadlo. Ako sme písali, viacerí nadšenci po predbežnej kontrole kompatibility zistili, že Windows 11 nespustia.

Na vine je zásadný kryptovací komponent Trusted Platform Module (TPM), na ktorého prítomnosť tlačí Microsoft. Má ísť totiž o kľúčový bezpečnostný prvok spolu s Windows Hello či nástrojom BitLocker.

Nie každá matičná doska však TPM vo verzii 2.0 disponuje a ak už áno, je dosť možné, že ho má natívne deaktivovaný. Ako ale upozornil Tom’s Hardware, spoločnosť ponúkne špeciálnu verziu Windowsu, ktorá TPM vyžadovať nebude.

Výnimky sa nás nedotknú

Žiaľ, s najväčšou pravdepodobnosťou sa k nám oficiálnym kanálom nedostane. Zdroj totiž vo Windows 11 dokumentácii našiel informáciu o OEM verziách, ktoré nebudú vyžadovať od dosiek špeciálne kryptovanie. Pôjde však o špecifické trhy, s na mieru ušitým objednávkami.

V praxi to znamená, že trhy ako Čína či Rusko, nepodliehajúce západným kryptovacím štandardom, dostanú špeciálnu verziu systému, ktorý nebude vyžadovať kontroverzné TPM. Nevie sa ale, či pôjde len o celoplošnú výnimku Microsoftom, softvérovú obchádzku, alebo sa do týchto oblastí rozdistribuuje špeciálny obraz (ISO) Windows 11.

Screenshot/Microsoft

Pokiaľ by spoločnosť zvolila cestu náhradného riešenia, respektíve dedikovaného ISO súboru, je pravdepodobné, že oba spôsoby sa pirátskymi kanálmi rozšíria medzi ostatných používateľov. Každopádne to ale vyzerá tak, že Microsoft v ostatných krajinách od radikálneho požiadavku nehodlá upustiť.

Redmondská spoločnosť sa mimochodom pýši svojou ekologickou udržateľnosťou, no paradoxne, zavedením TPM 2.0 odpíše nemalé percento aktuálneho hardvéru na trhu, čo môže zapríčiniť ešte väčší nedostatok hardvéru, vytvárajúci výživne podhubie pre stále relevantných scalperov.

Zdroje: MSPowerUser, Tom’s Hardware

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú