Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Portál Futurism informuje, že americká startupová spoločnosť Hermeus Corp len prednedávnom uzavrela prvé kolo financovania vývoja nadzvukového dopravného lietadla.

Hlavným cieľom vývoja takýchto lietadiel je opäť zvýšiť rýchlosť leteckej dopravy na viac ako 4 800 km/h a teda umožniť spojenie medzi svetovými mestami za oveľa kratší čas. Doba letu nového nadzvukového lietadla z New Yorku do Londýna by sa tak mala z pôvodných 7 hodín skrátiť len na neuveriteľných 90 minút. Informácie prichádzajú aj z oficiálnej stránky spoločnosti.

Zdá sa, že v najbližších rokoch sa budúcnosť leteckej dopravy bude uberať smerom, o akom sa mnohým ani len nesnívalo. Príkladom toho je aj ďalšia americká spoločnosť Boom Supersonic, ktorá do roku 2020 plánuje priniesť ďalšie nadzvukové lietadlá s priestorom pre 55 pasažierov.

V oboch prípadoch by tak došlo k prekonaniu azda najznámejšieho komerčného nadzvukového lietadla – Concorde z dielne British Airways. To však bolo v roku 2003 vyradené z komerčnej prevádzky a jeho maximálna rýchlosť predstavovala „len“ 2,04 machov (2 330 km/h).

Zdroj: Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú