Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Internet je veľmi silný nástroj, ktorý je, žiaľ, v mnohých prípadoch zneužívaný na šírenie zavádzajúcich informácií. Posledné dva roky sú však kvôli pandémii koronavírusu v tomto zmysle extrémne náročné.

Aj v roku 2021 hoaxy a podvody rástli v online svete rýchlejšie ako huby po daždi.

Svoje o tom vie aj polícia Slovenskej republiky, ktorá si na Facebooku vytvorila stránku s názvom Hoaxy a podvody – Polícia SR, kde poukazuje a vyvracia mnohé klamlivé správy nielen zo Slovenska. Viac informácií o tom, ako vznikla táto stránka a aké tresty hrozia za šírenie poplašných správ, nájdeš v našom rozhovore.

Na stránke koncom roka 2021 prebehlo hlasovanie o „Hoax roka 2021“, pričom do finále sa dostali dve naozaj absurdné správy. Prvým finalistom súťaže bol hoax s názvom „Falošný sneh“, kde autor tohto príspevku upozorňoval, že sneh je v skutočnosti plast.

Ďalší príspevok, ktorý postúpil až do finálneho hlasovania, má názov „Vakcína a účinky 5g“ a ako už iste z názvu tušíš, šíriteľ tohto diela poriadne popustil uzdu fantázii.

Jasným víťazom s rozdielom 520 hlasov (411:931) sa stal príspevok „Vakcína a účinky 5G“. Okrem toho bolo vyhlásených niekoľko ďalších „špeciálnych cien pre hoaxy, ktoré sa nezmestili do finálového súboja.“

Tu bola vyhlásená cena za „Miešanie hrušiek s jablkami“, „Prínos vede“, „Kuchynský hoax“, „Koňovho brata“, Široké ramena na internete“, „Obranu vlasti“, „Retro spomienku“, „Objav roka“, „Charlesa Darwina“, „Hanby“, a „Šokujúce odhalenie.

Všetkým výhercom srdečne gratulujeme a do nového roka prajeme viac rozumu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú