Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká automobilka Tesla, respektíve jej generálny riaditeľ Elon Musk je známy odvážnymi a inovatívnymi nápadmi. Príkladom toho je aj najnovší Muskov výrok, v ktorom uvádza, že do roku 2020 plánuje Tesla prevádzkovať taxislužbu so samoriadenými vozidlami, informuje techcrunch.

Musk by tak prostredníctvom vlastnej taxislužby nazvanej robotaxis konkuroval napríklad Uberu či Lyftu. Samotný princíp jazdy by bol podobný ako v prípade spomínaných služieb, avšak najväčším problémom zatiaľ zostáva softvér, nakoľko Tesla automobily zatiaľ nedosiahli úplnú úroveň autonómie. Vodiči si môžu pridať svoje vlastné vozidlá do Tesla aplikácie, z ktorej bude spoločnosť profitovať približne 25 až 30 % zisku. V prípade, ak nebude dostatok vodičov s vlastnými vozidlami, Tesla poskytne svoje robo-taxíky.

Súčasťou bude aj novo-predstavený čip, ktorý bude hlavným motorom nových automobilov. Podľa Muska sa jedná o najlepší čip na svete a aj vďaka nemu budu vozidlá z dielne Tesly už onedlho plne autonómne. V rámci taxíkov predstavuje menšiu výzvu aj otázka dobíjania, ktorú by mohol vyriešiť systém, vďaka ktorému sa v prípade potreby taxík vráti domov a automaticky dobije. Na druhej strane je veľkým plusom cena, ktorá by mala za 1 miľu jazdy predstavovať cca 0,18 dolárov za 1 míľu.

Zdroj: techcrunch

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú