Britská vláda v utorok oznámila, že prestane využívať počítačový algoritmus na zefektívnenie žiadosti o víza po tom, ako mimovládne organizácie označili tento proces za „rasistický“. Rozhodnutie ministra vnútra s účinnosťou od 7. augusta nadväzuje na žalobu proti používaniu algoritmu, ktorú podala tamojšia Spoločná rada pre blaho prisťahovalcov (JCWI) spoločne so skupinou Foxglove.

Rezort vnútra uviedol, že preskúma, ako funguje nástroj na spracovávanie žiadostí o víza a nastaví procesy tak, aby boli efektívnejšie a bezpečnejšie. Neakceptuje však požiadavku spomenutej JCWI, ktorá sa zasadzuje o preskúmanie prípadu súdom.

Redizajn systému by mali dokončiť do 30. októbra. Do prevádzky ho spustili od roku 2015 a využíva tzv. semaforový princíp pri klasifikácii každej žiadosti o vstupné vízum do Spojeného kráľovstva. Podľa JWCI žiadateľom prideľuje červené, oranžové alebo zelené hodnotenie podľa miery rizika, ktoré potenciálne predstavujú.

„Vízový algoritmus diskriminoval ľudí na základe štátnej príslušnosti,“ podotkla JCWI vo vyhlásení. Podľa uvedených mimovládnych organizácií sa niektoré „podozrivé“ krajiny dostali na čiernu listinu, čo malo za následok, že občanov z týchto štátov automaticky ohodnotili načerveno a neumožnili im vstup do Veľkej Británie.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú