Situácia v Afganistane sa každým dňom stupňuje. Reuters teraz medzi ostatnými zdrojmi upozorňuje aj na vážnu bezpečnostnú hrozbu. Taliban sa totiž mohol dostať ku obrovskej databáze s biometrickými údajmi vojakov i civilistov.

Pôvodne malo ísť o vojenský projekt USA pre zbieranie odtlačkov prstov, biometrických údajov očí a tvárí alebo dokonca aj údajov amerických spojencov. Cieľom takejto databázy mala byť jednoduchšia identifikácia spojencov spolupracujúcich s Amerikou.

Prenosné zariadenie na zbieranie biometrických údajov - HIIDE (zdroj: newatlas.com)

The Verge informuje, že databáza môže pozostávať až z 25 miliónov položiek, no na základe tvrdenia veterána špeciálnych jednotiek sa pravdepodobne dostala do rúk Talibanu. Teroristi sa podľa všetkého dostali k zariadeniam HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment), ktorými sa biometrické dáta získavali.

Taliban nemá nástroje na to, aby dáta vedel zneužiť, ale ISI áno,“ komentuje situáciu bývalý člen špeciálnych jednotiek.

ISI je vládna informačná agentúra, ktorá v minulosti spolupracovala s Talibanom. Americká vláda bola už dávno kritizovaná za zbieranie takýchto údajov a nedostatočné zabezpečenie samotného procesu.

Vláda podľa všetkého nemala v databáze len bývalých kriminálnikov a teroristov, ale aj civilistov. Práve to by mohlo byť obrovskou bezpečnostnou hrozbou. Pokiaľ sa totiž teroristom podarí získať prístup k údajom, môžu jednoduchšie identifikovať, sledovať a následne vydierať amerických spojencov.

Zdroj: Reuters, The Verge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú