Vesmírne fotografie Zeme sú vždy fascinujúce, no tie najúžasnejšie zábery pochádzajú zo sond, ktoré miera do ďalekého vesmíru. Ako informoval portál ScienceAlert, čínska sonda Tianwen-1 (cieľ má na Marse) zhotovila nádhernú fotografiu Zeme a Mesiaca zo vzdialenosti 1,2 milióna kilometrov.

Vzájomná poloha Zeme a Marsu je v týchto dňoch v ideálnom rozpoložení, o čom svedčí aj množstvo mimo-planetárnych misií mierených k červenej planéte. Ako prví počas aktuálneho letového okna odštartovali svoju misiu Spojené arabské emiráty. Hope Mars“ je ich vôbec prvou medziplanetárnou misiou, ktorá odštartovala 19. júla.

Po nich nasledovali Číňania s Tianwen-1, ktorí odštartovali 23. júla a ako poslední štartovali inžinieri z NASA so svojou misiou, ktorá obsahuje rover Perseverance spolu so špeciálnou helikoptérou. Zo Zeme odišla misia USA presne 30 júla.

Aj tieto misie nám určite ponúknu zaujímavé pohľady na našu domovskú planétu, no dnes je to o čiernobielej fotografii z paluby čínskej lode. Fotografia Zeme a Mesiaca bola zhotovená pomocou optického navigačného senzoru. Zem spolu s našou prirodzenou družicou vyzerajú na fotografii ako dva biele polkruhy.

Ako píše portál TechTimes, sonda bude letieť k červenej planéte šesť až sedem mesiacov a potom ju čaká dvojmesačný pobyt na orbite, kde bude hľadať vhodné miesto na pristátie povrchového modulu. Životnosť roveru sa odhaduje na 90 marťanských dní a orbiter by mal zvládnuť fungovať jeden celý marťanský rok, čo je ekvivalent 684 pozemských dní.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú