Od prvého júnového dňa odštartoval rover Perseverance na Marse svoju vedeckú časť misie, v ktorej bude pátrať po známkach historického života na planéte, kde pristál ešte 18. februára. Stroj tak opúšťa doterajšiu lokalitu Octavia E. Butler a po mesiacoch testov sa vydáva skúmať kráter Jezero. Ešte predtým stihol zachytiť svoje okolie, spolu so zvukovou stopou, na unikátnej 360° panoráme zloženej z 992 fotiek.

Cieľom prieskumnej misie roveru Perseverance je momentálne nájsť 4 vhodné lokality pre zber vzoriek, ktoré budú analyzované, aby vedci mohli lepšie pochopiť geologické zloženie vo vybranej oblasti Marsu a zistiť, či sa tam v dávnej minulosti nenachádzal život. Doteraz pritom dokázal Persy počas testovacej fázy vytvoriť až 75 000 fotografií, ktoré posielal na Zem aj v pôvodnom RAW formáte.

Medzi inými vytvoril aj sériu snímok pomocou kamery Mastcam-Z, ktorá poskladala fotografie okolia z oblasti Van Zyl Overlook, kde bol rover zaparkovaný počas prvého letu helikoptéry Ingenuity. Tá však už má za sebou aktuálne 7. úspešný let.

Zábery vytvorené medzi 15. a 26. aprílom sa premenili na panorámu o rozlíšení až 2,4 miliardy pixelov, ktorú si môže každý pozrieť na YouTube v 360°, pričom video obsahuje aj zväčšené lokality miest, kam dopadol kryt, ktorý chránil Ingenuity, a taktiež miesto, kde sa helikoptéra predtým nachádzala. To všetko je doplnené o tajuplnú zvukovú stopu, ktorá bola vytvorená ešte 22. februára.

Zdroj: NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú