V stredu ráno vyštartovala z Kennedyho vesmírneho centra na testovací let raketa Falcon 9 s kapsulou pre astronautov Crew Dragon. Po niekoľkých dňoch letu sa modul priblížil k Medzinárodnej vesmírnej stanici. K ISS sa Crew Dragon pripojil vo včerajších ranných hodinách a zotrvá tam až do najbližšieho piatku, kedy sa opäť vráti na Zem.

Úspešné pripojenie modulu bolo zverejnené aj v tweete, kde video ukazuje perfektné autonómne dokovanie k portu na ISS. Predtým, než Crew Dragon úspešne zakotvil na stanici, navštívil aj niekoľko jej iných miest a využil pri tom svoje trysky. Tento let predstavuje pre SpaceX veľký míľnik, vďaka ktorému budú môcť astronauti odlietať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu aj pomocou rakiet Elona Muska.

Po pripojení modulu čakal na posádku ISS špeciálny náklad, vrátane figuríny Ripley, ktorá mala na sebe rad senzorov pre zber údajov počas letu. Autonómne dokovanie bolo možné vďaka špičkovej technike a laserom, ktoré dostali Crew Dragon na to správne miesto. Celý priebeh tohto významného momentu si môžeš pozrieť aj na priloženom videu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú