Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Apple prednedávnom predstavil novú sériu smartfónov iPhone 13, ktoré priniesli rad dôležitých vylepšení. V piatok 17. septembra u nás štartujú predobjednávky všetkých nových modelov a ich oficiálny predaj začne už o pár dní.

Platforma Picodi.com však priniesla zaujímavý prieskum, ktorý hovorí o tom, ako dlho by mal Slovák s priemernou mzdou pracovať, aby si kúpil nový iPhone 13 Pro. Tento rok stačí odrobiť menej dní ako vlani.

Podľa výsledkov výpočtov by mal Slovák odpracovať na kúpu nového iPhonu 13 Pro v 128 GB verzii 28 pracovných dní, aby si mohol tento smartfón dovoliť. Metodológia výpočtu vychádza z priemernej mzdy na Slovensku, ktorá podľa Štatistického úradu dosahuje 1163 € v hrubom, respektíve 886 € v čistom. Samotná mzda je potom vydelená číslom 21, ktoré predstavuje priemerný počet odpracovaných dní.

Picodi.com

Takýmto spôsobom Picodi.com stanovil potrebných počet odpracovaných dní na kúpu spomenutého smartfónu v 47 krajinách. Najkratšie na nový iPhone 13 Pro v základe pracujú Švajčiari, ktorým stačí odpracovať len 4,4 dňa.

Avšak, výpočty Picodi.com nie sú presné. Platforma totiž uvádza cenu za iPhone 13 Pro v 128 GB verzii vo výške 1179 €, aj keď u autorizovaných predajcov a ďalších obchodníkov sa tento model predáva za 1149 €. Po prepočítaní pomocou spomenutej metódy je výsledkom ešte o čosi menší počet dní, ktorí Slováci na kúpu tohto zariadenia musia odpracovať.

Miesto pôvodných 28 dní im pri cene 1149 € za 128 GB variant na Slovensku stačí pracovať zaokrúhlene „len“ 27 dní. V porovnaní s minulými rokmi sa tento čas výrazne skrátil o niekoľko dní. Podľa iPhone indexu museli Slováci vlani na nový iPhone odpracovať 29,7 dní. Pred dvomi rokmi to bolo 31,7 dní a v roku 2018 až 33,1 dní.

Zdroj: Picodi.com

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú