Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Decentralizácia kryptomien často vrhá do tieňa aj podrobnosti o fungovaní niektorých búrz a služieb. Napriek tomu na svetlo sveta začínajú prenikať informácie, že posledná veľká krádež zo siete Ronin mohla byť najväčšou krádežou v histórii kryptomien vôbec.

Ako informuje CoinDesk, oficiálny blogpost od Ronin Network priznáva, že zmizlo 173 600 ETH (takmer 596 miliónov dolárov) a 25,5 miliónov stablecoinu USDC, ktorý možno na doláre premeniť jedna k jednej.

To znamená, že útočníci ukradli cez 620 miliónov dolárov. Najväčšou obeťou boli fanúšikovia online hry Axie Infinity, ktorá tento blockchain a NFT tokeny využíva pre in-game ekonomiku a nákupy.

Čo sa vlastne stalo?

Útočník alebo útočníci sa dokázali nabúrať do privátnych kľíčov a spustiť falošné požiadavky na výbery. Útok sa však mal odohrať už 23. marca, no Ronin si krádež všimli až v utorok ráno, keď jeden z používateľov nahlásil nemožnosť výberu svojich 5 000 etherov.

Sieť píše, že na úspešný výber alebo depozit je nutné potvrdiť 5 z 9 validátorov. Štyri patrili priamo vydavateľovi hry Sky Mavis, kľúčový piaty potom Axie DAO, ktorý firme v minulosti pomáhal pri enormnom množstve požiadaviek, no po ukončení tejto spolupráce kompetentní zrejme „zabudli“ zablokovať príslušné tokeny.

Stále pozerajú na 600 miliónov

Tím Ronin je teraz v kontakte s najznámejšími kryptoburzami pre prípad, že by časť s ukradnutých kryptomien smerovala na niektorú z nich. Vyše 600 miliónov dolárov je totiž stále v ethereum peňaženke hackera. Podľa ich slov prebieha aj komunikácia s príslušnými vládnymi agentúrami, „aby kriminálnici boli postavení pred spravodlivosť“. Šanca, že sa také niečo stane, je však zrejme len minimálna.

Firma teraz v spolupráci s tímom stojacim za hrou Axie Infinity aj platformou Sky Mavis diskutuje o tom, ako k prípadu pristúpiť ďalej. Hovoria dokonca aj o možnosti vrátiť ukradnuté kryptomeny pôvodným majiteľom, no v tom prípade by zrejme všetko išlo z ich vlastného vrecka. Zo siete Ronin aktuálne nie je možné robiť žiadne výbery.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú