Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenská technická univerzita (STU) v spolupráci so spoločnosťou Matador group spustila výskumný projekt, ktorého cieľom je vyvinúť prototyp pľúcneho ventilátora na pomoc pacientom s ochorením Covid-19. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca STU Fedor Blaščák, východiskom pre vývoj prototypu je vedecká štúdia z roku 2010 Design and Prototyping of a Low-cost Portable Mechanical  Ventilator od výskumníkov z Massachusetts Institute of Technology (MIT) a Boston University.

„Za STU vkladáme do projektu našich najlepších odborníkov – tím okolo docenta Jána Vachálka zo Strojníckej fakulty STU a vývojárov z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU pod vedením profesora Františka Duchoňa, ktorí deklarovali schopnosť vyrobiť prototyp aj s vylepšeniami,“ povedal v tejto súvislosti rektor STU Miroslav Fikar.

Podľa šéfa výskumu v Matador group Maroša Mudráka je pľúcna ventilácia z technického hľadiska zložitý prístroj a chystaný prototyp vôbec nemožno porovnávať s produktami oficiálnych výrobcov. „Vzniká ako záložné riešenie použiteľné v extrémnej situácii, akú dnes, žiaľ, pozorujeme v Taliansku či v Španielsku.

Chceme vyrobiť prístroj, ktorý bude bezpečný a bude použiteľný iba v prípade vyčerpania dostupných ventilátorov schválených na klinické použitie,“ zdôraznil. Tím, ktorý pracuje na prototype, je zložený zo strojárov a robotikov, pričom vývoj konzultujú s lekárskymi špecialistami z oblasti anestéziológie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú