Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenských dezinformátorov môže štát potrestať odňatím slobody na niekoľko rokov. Takýto návrh prinieslo Ministerstvo spravodlivosti SR, kde v rámci novely zákona navrhuje Mária Kolíková zaviesť paragraf, ktorý by jasne definoval trest za úmyselné šírenie dezinformácií, informujú Aktuality.sk. Trestať sa potom môže šírenie dezinformácií vo forme textu, videa alebo zvukovej nahrávky.

Nový paragraf v novele zákona definuje aj samotnú dezinformáciu, ktorá bude vnímaná ako „nepravdivá informácia, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta, ohroziť životy alebo zdravie ľudí alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu“.

Rovnako tak paragraf navrhuje aj výšku trestov pre tých, ktorí budú dezinformácie úmyselne šíriť. V prípade dokázania viny by mohlo trestanému hroziť odňatie slobody na 1 až 5 rokov. Trest odňatia slobody vo výške 4-10 rokov potom bude hroziť tým, ktorí spáchajú čin počas krízovej situácie alebo s pomocou cudzej moci. Momentálne čaká nový návrh zákona na medzirezortné pripomienkové konanie.

Pokiaľ by sa však novelu so spomenutým paragrafom podarilo presadiť, dezinformátori by boli prísne trestaní za šírenie nepravdivých informácií, ktoré sa začali vo veľkom šíriť najmä po vypuknutí pandémie koronavírusu. Takýto návrh sa však stretol aj s odporom zo strany odborníkov, ktorí sa odvolávajú na základné ľudské práva, kam patrí aj sloboda prejavu.

Štát však bude naďalej pracovať na tom, aby zamedzil úmyselnému šíreniu nepravdivých správ, ktoré mali od začiatku pandémie ďalekosiahlý dopad nielen na verejnú mienku, ale aj zdravie ľudí, ktorí neraz kvôli dezinformáciám odmietajú očkovanie.

Zdroj: Aktuality.sk

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú