Na boj proti dezinformáciám v digitálnom priestore bolo vyčlenených v rámci plánu obnovy 20 miliónov eur. Vyhlásila to dnes po rokovaní vlády vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá privítala, že vláda dnes schválila aj jej plán ako uspieť v digitálnom svete, a to pomocou financií vo výške 580 miliónov eur vyčlenených v pláne obnovy.

Kabinet konkrétne odobril Stratégiu a akčný plán na zlepšenie postavenia Slovenska v Indexe digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) do roku 2025 z dielne ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI). Dokument reaguje na dlhodobý trend stagnácie až poklesu v hodnotení Slovenska v DESI. Slúži aj ako merateľný ukazovateľ na porovnanie plnenia cieľov digitálnych politík EÚ.

Zobraziť celú galériu (0)
Martin Buamann/TASR

Vzhľadom na dôraz Európskej komisie na digitalizáciu sa DESI stáva jedným z kľúčových parametrov posudzovania členských štátov, napríklad z pohľadu formulácie reformných odporúčaní, čo sa v konečnom dôsledku premieta aj do dostupnosti, priorizácie a výšky finančných prostriedkov alokovaných zo zdrojov EÚ na jednotlivé iniciatívy.

Nový strategický dokument EÚ s názvom Digitálny kompas do roku 2030: digitálne desaťročie na európsky spôsob z marca 2021 obsahuje ciele v štyroch oblastiach globálnej digitálnej transformácie – digitálne ručná populácie a vysokokvalifikovaní odborníci, digitálna infraštruktúra vrátane gigabitového pripojenia pre každú domácnosť a pokrytia obývaných oblastí 5G pripojením, digitálna transformácia podnikov a digitalizácia verejných služieb.

Ciele digitálneho kompasu a teda aj ich merateľné ukazovatele by mali byť v tomto roku premietnuté do legislatívneho aktu na úrovni EÚ, čím sa stanú právne záväznými pre všetky členské štáty únie. Napriek každoročnému postupnému rastu slovenského skóre v DESI umiestnenie Slovenska podľa Veroniky Remišovej stagnuje alebo sa dokonca prepadáva v rámci poslednej tretiny krajín EÚ a osciluje okolo 20. miesta.

Od prvej správy DESI v roku 2015 sme sa v DESI 2020 umiestnili dokonca na historicky najhoršom 22. mieste a rozdiel oproti celkovému priemeru EÚ sa zväčšil takmer o celý jeden bod. Ako upozorňuje MIRRI, pokrok v digitalizácii síce nastáva, avšak medziročne má vo väčšine ukazovateľov iba mierny rast, pričom toto tempo nestačí na dobiehanie digitálne vyspelejších štátov EÚ.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú