Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ministerstvo vnútra (MV) SR spolu s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) pracuje na tom, aby používatelia elektronického podpisu mohli počas nevyhnutnej výmeny občianskeho preukazu (OP) využívať túto službu.

V prípade výmeny občianskych preukazov s certifikátmi pre e-podpis, ktoré boli vydané pred júnom 2021, to v pondelok uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Výmena pred koncom platnosti občianskeho

Výmena sa týka približne 30 000 držiteľov takýchto OP, ktorí k využívaniu e-podpisu budú potrebovať od januára 2023 nový preukaz s aktualizovaným certifikátom. „Vieme o tomto probléme, pracujeme na tom spolu s MIRRI, samozrejme, chceme, aby mali ľudia možnosť využiť túto službu, resp. aby bola iná možnosť, ako využiť tento podpis,“ uviedol Mikulec.

Po lete sa má spustiť informačná kampaň a systém pravidelného upozornenia tých, ktorí budú potrebovať aktualizovať certifikát pre elektronické podpisovanie. Štátny tajomník MIRRI Ján Hargaš potvrdil, že rezort hľadá aj spolu s odbornou verejnosťou spôsob zjednodušenia elektronického podpisu, ako je to v súčasnosti prostredníctvom občianskeho preukazu a čítačky.

„Našou prioritou je dostať možnosť podpisovania do aplikácie Slovensko v mobile. Chceme však prísť s trvalo udržateľným riešením, zosúladeným aj s legislatívou, ktorá bude túto oblasť upravovať na celoeurópskej úrovni,“ upozornil Hargaš. Legislatíva má byť podľa jeho slov pripravená v jesenných mesiacoch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú