Stredná priemyselná škola (SPŠ) v Snine, ktorú spravuje Prešovský samosprávny kraj (PSK), chce využívať virtuálnu realitu v odbornom vzdelávaní. Cieľom projektu, ktorý v súčasnosti na tento účel realizujú, je umožniť učiteľom školy pochopiť benefity tejto modernej technológie a využívať 3D simulácie priamo vo výučbe. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

V rámci projektu nedávno absolvovalo zaškolenie v oblasti virtuálnej reality 17 tamojších pedagógov. „Diskutovali o možnostiach jej používania v konkrétnom predmete a delili sa o nápady na úlohy a praktické cvičenia. Taktiež si vyskúšali fungovanie zariadenia, ktoré na tento účel zaobstarali a mohli ním obohatiť výučbu svojho predmetu. Virtuálnu realitu si koncom uplynulého školského roka napríklad už stihli vyskúšať žiaci na predmete odborné kreslenie,“ priblížila hovorkyňa.

Jeleňová dodala, že zmienený projekt sa realizuje v mesiacoch február až október 2023 v spolupráci s občianskym združením Sapiente a s podporou Nadácie VSE. Okrem školenia pedagógov a odskúšania vzdelávania s použitím zakúpenej technológie v reálnom prostredí školy prinesie aj nové vzdelávacie metodiky. Následne na základe získaných skúseností sa budú výstupy prezentovať na partnerských odborných školách v regióne východného Slovenska.

SPŠ Snina je najvýchodnejšou strednou odbornou školou na Slovensku. Žiakov pripravuje v technických odboroch, presnejšie v oblasti techniky, strojárstva, elektrotechniky či prevádzky budov. V uplynulom školskom roku tam študovalo viac ako 210 žiakov.

Pred viac ako rokom tam zriadili nové regionálne centrum vzdelávania pre strojárske odbory, ktorého vznik podporil sumou 152 000 eur rezort investícií a ďalšími financiami aj rodičovské združenie fungujúce pri škole. Zriaďovateľ školy prispel na materiálne dovybavenie centra takmer 22 000 eur. „Výsledkom zlúčenej investície sú tri špecializované učebne – CNC dielňa, odborná dielňa CNC techniky a strojárske metrologické pracovisko,“ uzavrela Jeleňová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú