Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká spoločnosť Intel Corp. sa vo štvrtok ospravedlnila za výzvu svojim dodávateľom, aby pri obstarávaní tovarov vynechali čínsku provinciu Sin-ťiang. Krok nasledoval po tom, čo najväčší výrobca počítačových čipov na svete čelil kritike v čínskych štátnych médiách. Požiadavka Intelu bola „arogantná a zlomyseľná“, napísal denník Global Times, ktorý vydáva čínska vládnuca komunistická strana. Poznámka o provincii Sin-ťiang v liste dodávateľom sa zameriavala na dodržiavanie amerických predpisov, uviedla spoločnosť vo vyhlásení na sociálnej sieti.

Washington minulý týždeň zakázal dovozy z regiónu Sin-ťiang, pokiaľ tamojšie podniky nepreukážu, že pri výrobe ich produktov nebola použitá nútená práca. USA tvrdia, že čínske úrady sa v prevažne moslimskom regióne dopúšťajú rozsiahleho porušovania práv tamojších obyvateľov vrátane masového zadržiavania, nútených potratov a nútených prác, čo Peking popiera.

„Takzvané nútené práce a ďalšie obvinenia týkajúce sa Sin-ťiangu sú úplné lži vymyslené protičínskymi silami,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien a Intel vyzval, aby „rešpektoval fakty a rozlišoval medzi dobrom a zlom“.

Procesorové čipy od spoločnosti Intel sa používajú v inteligentných telefónoch, počítačoch a ďalších produktoch. List vyvolal „znepokojenie u našich vážených čínskych partnerov, čo veľmi ľutujeme… Ospravedlňujeme sa za ťažkosti spôsobené našim váženým čínskym zákazníkom, partnerom a verejnosti,“ uviedla ďalej spoločnosť vo vyhlásení.

Sin-ťiang je popredným dodávateľom oxidu kremičitého, ktorý sa používa pri výrobe počítačových čipov. Spoločnosť Intel má v prístavnom meste Ta-lien na severovýchode Číny továreň na výrobu čipov, ktorá je jedinou v Ázii a iba jednou zo štyroch mimo USA. Intel má tiež výskumné zariadenie v Pekingu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú