Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Len niekoľko dní po úspešnom štarte misie Crew-1 s posádkou astronautov na palube modulu Crew Dragon odštartoval Falcon 9 opäť, tentokrát so satelitom Európskej vesmírnej agentúry. Raketa úspešne vyniesla satelit Sentinel-6 Michael Freilich, ktorý poslúži na monitorovanie hladiny oceánov. Celý let SpaceX zachytil na fotografiách vo vysokom rozlíšení, ktoré zobrazujú štart Falconu 9 aj pristátie jeho hlavného stupňa na pevnine.

SpaceX pravidelne zverejňuje fotografie zo svojich misií, ktoré umožňujú vidieť lety do vesmíru vo vyššej kvalite ako počas živého streamovania. Snímky zachytávajú jedinečný pohľad na štarty rakiet do vesmíru, ale aj pristátia prvého stupňa.

Včera sme boli svedkami úspešnej misie, počas ktorej sa na orbitu dostal satelit od ESA (Európska vesmírna agentúra). Falcon 9 ho vyniesol na obežnú dráhu Zeme z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii včera podvečer. Hlavný stupeň rakety však tentokrát pristával priamo na pevnine.

Vo väčšine prípadov totiž pristávanie prebieha na dronovej lodi na otvorenom mori. Vďaka pristátiu na súši sme tak mohli sledovať hladký priebeh návratu boostera, ktorý navyše SpaceX zachytil aj na kvalitných fotografiách. Oficiálne snímky si môžeš pozrieť v priloženej galérii.

Zdroj: SpaceX/Flickr

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú