Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

SpaceX sa po nedávnom úspešnom kryogenickom teste vesmírnej lode Starship pripravovala aj na test motora Raptor. Celkovo má finálnu verziu lode poháňať až 6 takýchto motorov. Po úspešnej skúške plnenia nádrže a sčasti aj motora Raptor sa môže SpaceX opäť posunúť o krok ďalej pri vývoji vesmírnej lode Starship. O téme informoval portál Teslarati.

V deň skúšky zverejnil Musk aj fotografiu motora v spodnej časti lode Starship. Test sa mal uskutočniť ešte v nedeľu 3. mája, avšak bol odložený. V pondelok 4. mája už všetko vyšlo podľa plánov, čím si SpaceX pripísal pri týchto testoch cenný skalp. Počas testu bola poprvýkrát naplno doplnená nádrž lode tekutým metánom a kyslíkom, pričom bol čiastočne testovaný aj motor Raptor v prototype Starship SN4.

Po úspešnom testovaní chce potom spoločnosť vykonať aj prvú nepilotovanú skúšku letu, počas ktorej by mala loď vyletieť do výšky 150 m.

Ďalšie prototypy lode však budú mať viac motorov a počas skúšok by mali vyletieť vyššie. Starship SN5 by mal mať pri teste 3 motory, ktoré ho dostanú do výšky 20 km, informuje Space.

Zdroj: Teslarati, Space

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú