Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Smart kamery a takzvané detské elektronické opatrovateľky s kamerou sa môžu stať jednoduchým cieľom kybernetických zločincov. Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) vyzvalo majiteľov takýchto zariadení, aby po ich kúpe zmenili ľahko predvídateľné heslá, ktoré umožnia hekerom napadnúť systémy a sledovať domácnosti.

Ian Levy z NCSC varoval, že spomínané zariadenia sú „fantastické novinky“, no môžu ich napadnúť kyberzločinci. BBC ako príklad uvádza prípad, keď sa neznámy zločinec prihovoril prostredníctvom smart kamery malému dievčaťu, pričom sa predstavil ako Santa Claus. Bezpečnostní výskumníci takisto jednoducho prenikli do systému kamery umiestnenej v sexuálnej pomôcke.

Experti preto vyzvali ľudí, aby si okrem zmeny hesla pravidelne aktualizovali softvér vo svojich zariadeniach a zapínali funkcie umožňujúce diaľkovú kontrolu zariadenia len v prípade potreby. Návrhy podporila aj spotrebiteľská organizácia Which?.

Analytik Gordon Corera vyhlásil, že vďaka kamerám a podobným zariadeniam prenikajú kyberzločinci čoraz častejšie do domácností a narušujú tak súkromie ľudí. Podľa neho je jedným z najväčších problémov fakt, že firmy sa snažia vyrábať produkty čo najlacnejšie a najrýchlejšie a pritom nevenujú dostatok pozornosti bezpečnosti. Dodal, že je potrebné ľudí varovať a tiež prijímať nové zákony týkajúce sa bezpečnostných noriem.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú