Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko pri téme podpory blockchainových technológií, a teda aj pri téme zdaňovania kryptomien, počká na spoločnú dohodu štátov Európskej únie (EÚ). Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva financií (MF) SR v reakcii na kritiku odborníkov o tom, že slovenská daňová politika je v kontexte digitálnych mien zastaraná.

Technológia blockchain predstavuje elektronickú dátovú sieť fungujúcu nezávisle od akéhokoľvek centrálneho riadenia a poskytuje svojim užívateľom nenapadnuteľné a transparentné dátové úložisko. Spoločnosti ju využívajú napríklad na správu farmaceutických informácií, sledovanie zásielok i zisťovanie pôvodu potravín.

„Slovenská republika v tomto procese postupuje jednotne v súlade s plánmi na európskej úrovni. Téma blockchainových technológií a ich prínose pre digitálnu Európu dominovala aj na neformálnom zasadnutí Rady ECOFIN v Slovinsku, ktoré sa uskutočnilo začiatkom septembra,“ napísalo tlačové oddelenie MF. Rezort financií chce teda počkať na spoločnú dohodu, čo platí aj pri téme zdaňovania. „Momentálne je totiž v pláne európske nariadenie o trhu s kryptomenami, ktoré bude harmonizovať trh aj reguláciu kryptomien v rámci celej EÚ,“ uzavrel rezort.

Poradenská spoločnosť BDO upozornila, že technológiu blockchain, ktorá sa spája s využívaním kryptomien, na Slovensku brzdí zastaraná daňová politika. Mnohé inovačné snahy slovenských podnikateľov podľa spoločnosti často končia rozhodnutím o daňovej rezidencii v inej krajine.

Viceprezident občianskeho združenia Blockchain Slovakia David Stencel vysvetlil, že slovenská legislatíva je v súčasnosti nastavená tak, že zdaňuje každú transakciu kryptomien a neohlásenie majetku v kryptomene je daňovým priestupkom. „Práve toto neprimerané administratívne zaťaženie spôsobuje, že ju firmy nepoužívajú vôbec, ale rozhodnú sa pre domicil v inej krajine,“ dodal Stencel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú