Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jedno a dvojcentové mince sa už začínajú pri nákupe v hotovosti zaokrúhľovať. Platby do 5 eurocentov sa zaokrúhlia na 5 eurocentov. Ak je výsledná cena nákupu pred zaokrúhlením napríklad 3,66 eura, kupujúci zaplatí v hotovosti po zaokrúhlení 3,65 eura. Ide o zaokrúhľovanie len fyzicky platenej hotovosti. Zaokrúhľovanie prináša od 1. júla novela zákona o cenách.

Platieb kartou sa to netýka

Pri kombinácii platby v hotovosti, platobnej karty, či stravných lístkov sa zaokrúhli len tá časť sumy, ktorá pripadá na platbu v hotovosti. Bezhotovostné platby budú fungovať ako doteraz. Zaokrúhľovať sa nebudú ceny jednotlivých položiek v obchodoch či služieb, ale až konečná suma za celý nákup. Zaokrúhľovanie je podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu finančne neutrálne, spotrebitelia sa nemusia obávať znevýhodnenia pri platbe v hotovosti. Správnosť zaokrúhlenia zabezpečí softvér pokladní.

Jednocentové a dvojcentové euromince aj naďalej zostávajú zákonným platidlom, príjemcovia platieb ich budú naďalej povinní prijímať a budú ich môcť aj vydávať pri platbách v hotovosti. Zaokrúhľovanie hotovostných platieb slúži na ich obmedzenie v obehu a funguje okrem Slovenska aj v ďalších piatich krajinách eurozóny. Je to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Taliansko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú