Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Konflikty medzi svetovými mocnosťami sa čoraz častejšie presúvajú z reálnych bojísk do digitálneho priestoru. Z vedenia tzv. hybridnej vojny prostredníctvom vedomého šírenia dezinformácií a hoaxov, prípadne prevádzkovania trolých fariem, je často obviňované napríklad Rusko.

Mimovládnym organizáciám sa už podarilo vypátrať webstránky alebo vydavateľov pochybných magazínov, ktoré sú financované z tohto územia a dokázateľne píšu nepravdivé informácie. Otázniky vzbudzujú aj aktivity niektorých politikov a je jasné, že dezinformačné weby spolupracujú na tom, aby mal ich obsah čo najväčší zásah.

Podľa analytikov by aj eskalácia konfliktu na Ukrajine (či ktoréhokoľvek iného) mohla vyzerať tak, že by štátom platení hackeri v určitom bode napríklad znefunkčnili internet alebo energetické siete. Obrana pred takýmito hrozbami je teda v modernom svete možno ešte dôležitejšia, než fyzické zbrojenie zbraňami a armádnou technikou na kolesách.

Svoj útvar buduje aj Slovensko

Generálny riaditeľ Ministerstva vnútra Peter Rolný na sociálnej sieti oznámil vytvorenie Centra boja proti hybridným vojnám MV SR, ktoré má podľa jeho slov „brániť slobodu a demokraciu pred zasahovaním a manipuláciou“.

„Rozbiehame veľký národný projekt, ktorý má za cieľ zvýšiť odolnosť Slovenska voči rôznym formám hybridných hrozieb a Centrum boja proti hybridným hrozbám MV SR je jeho kľúčovou súčasťou,“ napísal na LinkedIn.

Útvar totiž stále hľadá nových pracovníkov, ktorý by sa mali podielať na tvorbe analýz, politík a stratégií, s cieľom zvyšovať odolnosť verejnej správy, ale aj spoločnosti voči takýmto hrozbám. Má sa totiž za to, že šírenie dezinformácií má hlavne podkopávať dôveru občanov voči autoritám a verejným inštitúciám, prípadne aj médiám. Ak však v štáte prestanú fungovať takéto poistky, roky považované práve za ochrancov demokracie, občania sa napríklad v ďalších voľbách môžu prikloniť na stranu extrémistov.

Dopady všadeprítomných hoaxov dobre vidno aj na aktuálne prebiehajúcej pandémii koronavírusu a očkovacej kampani. Nedať sa zaočkovať z vlastného rozhodnutia je, samozrejme, v poriadku, ale rozširovať tvrdenia o tom, že vakcíny obsahujú mikročipy s cieľom ovládnuť ľudskú myseľ, naopak úplné bláznovstvo.

Ponúkajú nadpriemerné platové ohodnotenie

Aktivity Centra sa zameriavajú na vnútornú bezpečnosť, ústavné zriadenie, extrémizmus, zbrane a strelivo, združovacie a zhromažďovacie právo, volebné procesy, krízové riadenie a podobne. Aktuálne je otvorených päť pozícií junior analytikov a 4 pozície ich seniorských kolegov.

Hoci Rolný píše o „nadpriemernom platovom ohodnotení s prémiami a bonusmi“ pracovný inzerát konkrétnu sumu nezverejňuje. Podľa portálu platy.sk sa však odmena na pozícii Generálneho štátneho radcu pohybuje v rozmedzí 1 516 až 2 611 eur.

Zaujímavosťou je aj nutnosť získať oprávnenie na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami na stupeň „Vyhradené“. Na juniorskú pozíciu ťa po absolvovaní písomného testu z odborných znalostí, cudzieho jazyka a vyhodnotení vypracovanej prípadovej štúdie zoberú aj bez praxe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú