Od 21. júna začína ministerstvo vnútra vydávať občianske preukazy a povolenia na pobyt cudzinca s novým čipom. Ako rezort informoval v tlačovej správe, doterajšiemu zariadeniu pre e-podpis totiž 26. júna končí päťročná certifikácia a už nebude možné naň vydávať certifikáty.

Držitelia, ktorí majú súčasné preukazy a povolenia na pobyt a majú na nich vydané certifikáty, ich môžu podľa ministerstva naďalej používať pre elektronické podpisovanie do konca roku 2022. Držitelia, ktorí majú súčasné elektronické identifikačné karty a nemajú vydané certifikáty, si ich podľa rezortu môžu pomocou špeciálnej aplikácie nahrať do 25. júna.

Budú im tak platiť rovnako do konca roku 2022. „Držitelia, ktorí majú súčasné elektronické identifikačné karty bez certifikátov a nenahrajú si ich pomocou aplikácie do 25. júna, si v prípade potreby e-podpisu budú musieť vymeniť občiansky preukaz či doklad o pobyte cudzinca za správny poplatok,“ informovalo ministerstvo.

Tí, ktorým ministerstvo vydá elektronickú identifikačnú kartu po 26. júni, budú môcť certifikáty pre e-podpis získať bezplatne. Rezort vnútra pripomína, že kvalifikovaný elektronický podpis plnohodnotne nahrádza v prostredí e-Governmentu klasický vlastnoručný podpis v štandardnom papierovom či osobnom styku s úradmi a pri jeho používaní klesajú o polovicu správne poplatky.

„Certifikáty pre elektronický podpis SR na rozdiel od iných krajín vydáva občanom i cudzincom registrovaným na Slovensku bezplatne,“ dodalo ministerstvo s tým, že v súčasnosti ich môže používať viac ako 480-tisíc Slovákov a takmer 7 000 cudzincov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú