Národný bezpečnostný úrad SR zriadil pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie. Jeho úlohou bude analyzovať a reagovať na informačné operácie zamerané na šírenie potenciálne škodlivých informácií. Upozornil na to portál Infosecurity.sk na svojom Facebooku.

Spolupracovať bude s ďalšími úradmi

Vláda posúva boj proti dezinformáciám na novú úroveň. NBÚ totiž zriadil pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie (PHHD), ktoré je po rezorte diplomacie už druhá štátna inštitúcia napĺňajúca zámer EÚ a vlády SR systematicky sledovať, vyhodnocovať, analyzovať a reagovať na informačné operácie zamerané na šírenie potenciálne škodlivých informácií.

Slovensko sa najčastejšie stretáva s pokusmi o ovplyvňovanie verejnej mienky práve v kybernetickom priestore alebo v médiách. Novovytvorené pracovisko NBÚ bude preto úzko spolupracovať okrem ďalších útvarov úradu aj s Národným centrom kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

Svoje výstupy bude poskytovať Situačnému centru Slovenskej republiky, ktoré pôsobí pri Úrade vlády Slovenskej republiky a Národnému bezpečnostnému analytickému centru (NBAC), ktorého úlohou je analýza bezpečnostných incidentov, monitorovanie bezpečnostnej situácie z odkrytých zdrojov a poskytovanie analytických produktov o hrozbách vybraným príjemcom.

„Na konci dňa to musí byť spoločné úsilie. Iba tak sa nám podarí zakročiť proti výrazne sofistikovaným metódam infiltrácie do verejného priestoru. Mnohé krajiny EÚ aj NATO sú toho svedkami už roky,“ vyhlásil riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

Európa čelí v posledných rokoch stále intenzívnejšiemu vplyvu zahraničných elementov najmä od začiatku ukrajinskej krízy v roku 2013. Hybridné hrozby predstavujú šírenie falošných správ a hoaxov či podkopávaním demokracie ovplyvňovaním predvolebných kampaní a verejnej mienky.

Príslušníci NBÚ už absolvovali školenia o strategickej komunikácii k dezinformáciám. Na seminároch sa zúčastnili aj ostatné bezpečnostné zložky štátu a viacerí zástupcovia vybraných rezortov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú