Slovensko má dostatok plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Na utorkovej tlačovej besede to potvrdil minister hospodárstva Richard Sulík. „Dnes môžeme s konečnou platnosťou oznámiť, že Slovensko má plynu dosť na celú budúcu vykurovaciu sezónnu, teda až do konca marca 2023,“ uviedol. Zásobníky sú podľa neho oproti celoročnej spotrebe naplnené na 49 %, čo je druhá najvyššia hodnota v Európe.

Minister zdôraznil, že Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dokáže nahrádzať výpadky plynu, ktorý k nám prúdil z Ruska, či už plynom z Nórska alebo formou LNG. „Aj keď od zajtra nepritečie ani meter kubický plynu z Ruska, pokiaľ budú dodržané iné zmluvy, sme vybavení až do konca vykurovacej sezóny budúceho roku,“ doplnil s tým, že sa to týka tak priemyselných podnikov ako aj domácností.

Pri dnešnom nastavení priemyslu teda podľa Sulíka nepríde k žiadnym obmedzeniam. Ako však upozornil, môže sa stať, že napríklad veľké firmy začnú masívne presúvať výrobu na Slovensko a budú teda logicky potrebovať viac plynu. „Tam sa môže stať, že dodatočné dodávky nebudú,“ pripustil. Všetky odbery, ktoré však v slovenskom priemysle bežia dnes, budú podľa neho dodržané.

SPP zároveň počíta aj s tým, že niektoré dodávateľské firmy môžu skrachovať alebo môžu odovzdať svoje licencie. „Aj s týmto SPP ráta, aj na toto ma vytvorené rezervy,“ uzavrel minister.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú