Najobľúbenejším znakom, ktorým sa začínajú slovenské domény, je písmeno „s“. Uvádza to organizácia SK-NIC, ktorá spravuje domény s koncovkou .sk, vo svojej výročnej správe o internete na Slovensku. V roku 2020 sa začínalo písmenom „s“ viac ako 40.000 domén, čiže vyše 10 % z celkového počtu slovenských domén.

Ako vyplýva z ďalších štatistík spoločnosti, priemerná dĺžka slovenskej domény je 10 znakov, rekordérom je však doména, ktorá obsahuje až 63 znakov. Spoločnosť dodáva, že koncovka .sk je medzi užívateľmi domén obľúbená, zhruba tri štvrtiny všetkých domén zaregistrovaných Slovákmi používajú práve túto koncovku.

„Je zaujímavé pozrieť sa na to, odkiaľ sú jednotliví držitelia .sk domén,“ podotkla spoločnosť a zároveň otvorila otázku, či to zodpovedá ekonomickému rozdeleniu obyvateľov Slovenska. Celkovo 10 okresov s najväčším počtom domén spoločne spravuje 111.928 domén, z čoho polovicu tvoria držitelia z Bratislavy.

Bratislavčania sú teda držiteľmi viac ako 55.000 slovenských domén, po nich nasledujú obyvatelia Košíc s takmer 12.000 doménami, Žilinčania s viac ako 7000 doménami, obyvatelia Komárna takisto s vyše 7000 doménami a prvú päticu uzatvára Banská Bystrica s vyše 6000 zaregistrovanými doménami.

„Všetci sa zhodneme v tom, že rok 2020 bol špecifický – či už v dobrom alebo v zlom. Ale, ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Pre virtuálne Slovensko toho vzniklo mnoho dobrého,“ uzavrel správca slovenských domén.

Ako dodala organizácia, rok pandémie udomácnil pojmy ako videokonferencia, práca na diaľku, on-line objednávka alebo vyučovanie on-line. Slováci tak od marca 2020 čelili výzve, ako vstúpiť do virtuálneho Slovenska.

Podľa spoločnosti je tvrdenie, že starší ľudia nerozumejú novým technológiám a nepoužívajú internet, nepravdivé. „Až dve tretiny ľudí nad 45 rokov používajú sociálne siete na rôzne účely a v kategórii 65 a viac rokov to bola až takmer štvrtina Slovákov,“ dodáva spoločnosť.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú