Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave spúšťa projekt autonómnych dronov na pomoc v krízach. Ide o projekt s názvom Výskum a vývoj využiteľnosti autonómnych lietajúcich prostriedkov v boji proti pandémii spôsobenej ochorením COVID-19 UAVLIFE s celkovým rozpočtom viac ako 6 353 865 eur. TASR o tom informoval hovorca STU Juraj Rybanský.

V konzorciu projektu sú okrem STU aj Žilinská univerzita v Žiline, súkromná spoločnosť a nezisková organizácia. „Projekt je zameraný na vývoj autonómnej, teda bezpilotnej letky dronov, ktorá bude schopná na základe centrálneho informačného systému prevážať biologické vzorky (vrátane testov) aj v mestskom prostredí,“ priblížil František Duchoň z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU, ktorý je zodpovedným riešiteľom projektu.

Súčasťou výskumu a vývoja je aj vlastná UAV (Unmanned Aerial Vehicle) platforma, navigačné metódy tohto drona, riadenie letky – skupiny takýchto dronov a ich koordinácia, informačné systémy riadiace celú prevádzku a výskum vplyvov letu na prevážané biologické vzorky. Vo výskume sa budú vytvárať rôzne moduly vrátane rôznych inovatívnych prepravných modulov napríklad aj s chladením vzoriek.

Účelom je zrýchliť prenos týchto vzoriek z odberových miest do laboratórií. Systém bude možné využiť aj na iné účely, napríklad na monitoring katastrofických udalostí, rýchly prenos potrebného materiálu do ohrozených oblastí bez ohrozenia životov záchranárov a podobne,“ vysvetlil Duchoň.

Na projekte sa bude zúčastňovať 25 ľudí z celej STU z troch fakúlt. „Tento projekt nám umožní dostať sa vývojom a vývojovou infraštruktúrou na úroveň špičkových európskych výskumných pracovísk. Keďže náš vývojový tím už dlhodobo pôsobí v tejto oblasti, vieme, čo potrebujeme, aby sme naše výsledky podporili aj pre také oblasti, ako je boj s pandémiou ochorenia COVID-19,“ uviedol líder vývoja Jozef Rodina. Navyše pripomína, že Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v budúcom akademickom roku zavádza predmet lietajúce robotické systémy pre študentov odboru robotika a kybernetika.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú