Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Eustream je o krok bližšie k biznisu s vodíkom. Slovenský prevádzkovateľ plynovej prepravnej siete sa totiž stal súčasťou medzinárodného partnerstva pre výrobu a dodávky zeleného vodíka „H2EU+Store“. Vodík vyrobený zo slnečnej a veternej energie na Ukrajine sa v budúcnosti bude prepravovať cez tranzitnú sieť Eustreamu do Rakúska a Nemecka a uskladňovať pre sezónny dopyt v strednej Európe.

Jedinečná geografická poloha a paralelný systém viacerých potrubí umožňujú, aby sa Slovensko a Eustream stali dôležitou vstupnou bránou pre vodík a jeho prepravu pre kľúčové európske trhy. Za týmto účelom plánujeme okrem iného vyčleniť jednu z hlavných tranzitných línií iba na prepravu stopercentného vodíka,“ povedal generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič.

Iniciatíva sa zameriava na celý vodíkový dodávateľský reťazec vrátane výroby čistého vodíka na Ukrajine a jeho prepravu cez tranzitný systém Eustreamu v smere do Rakúska a Nemecka. „H2EU+Store“ vytvorí potrebné kapacity pre obnoviteľnú elektrickú energiu a výrobu vodíka na Ukrajine. Popri tom sa rozšíria skladovacie kapacity v Rakúsku a Nemecku.

Eustream už avizoval, že od konca roka 2023 bude pripravený na prepravu obnoviteľných a nízkouhlíkových plynov. Spoločnosť plánuje úpravy, vďaka ktorým bude technologicky pripravená vmiešavať do svojej siete do päť percent vodíka. Pri súčasných prepravovaných objemoch to znamená, že Slovensko bude čoskoro pripravené prepravovať teoreticky viac ako dve miliardy metrov kubických vodíka ročne.

Medzinárodné partnerstvo priemyselných podnikov pripravilo projekt „H2EU+Store“ v snahe urýchliť a zvýšiť produkciu zeleného vodíka v Európe. Členmi partnerstva boli doposiaľ Bayerngas GmbH, bayernets GmbH, Eco-Optima LLC, Open GridEurope GmbH a RAG Austria AG.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú