Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach v predchádzajúcich troch týždňoch rástli, respektíve stagnovali. Vzhľadom na očakávaný vývoj svetových cien ropy by malo zdražovanie benzínov a nafty u nás pokračovať, očakáva analytička 365.bank Jana Glasová.

„Pokles ropných zásob aj ťažby v USA po hurikánoch bude ešte podporovať ceny ropy v raste. Preto predpokladáme, že ceny na našich pumpách by v ďalšom týždni mohli ešte vzrásť,“ uviedla pre agentúru SITA.

V 37. tohtoročnom týždni vzrástli ceny 95-oktánového benzínu nepatrne o 0,1 % na priemernú úroveň 1,42 eura za liter. Ceny 98-oktánového benzínu sa nezmenili a zostali na hodnote 1,617 eura za liter. Rovnako bez zmeny zotrvali ceny nafty na úrovni 1,27 eura za liter. Podľa odborníkov ale čaká Európu počas tohto storočia hromadné opustenie spaľovacích motorov a aj takéto vysoké ceny za palivo môžu byť jedným z dôvodov.

freepik

Zdražovanie pohonných látok na našich pumpách je od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani o zhruba 24 % a benzín 98 o 21 %. Drahšia ako pred rokom je aj nafta, a to až o 26 %. „Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že po pandémii nastalo ekonomické oživenie, väčšia mobilita ľudí a spolu s dovolenkovou sezónou sa vrátila aj chuť cestovať. Dopyt po rope teda rástol,“ podotkla Glasová.

Ešte na začiatku augusta sa ceny ropy približovali k hladine 66 amerických dolárov za barel, koncom augusta ale už opäť mierili nahor a tento rastúci trend pokračuje dodnes. Minulý týždeň sa čierne zlato pohybovalo v rozmedzí 73 až 76 dolárov a tento týždeň atakovalo už aj 78 dolárovú hranicu. Smerom nahor je ropa podľa analytičky tlačená odstávkami niektorých ťažobných zariadení v Mexickom zálive pre hurikán.

Pixabay

Pre hurikán výrazne klesli aj zásoby ropy v USA na takmer trojročné minimum. „Naopak, brzdiaco na ceny ropy pôsobia obavy z narastajúceho počtu infikovaných novým delta variantom, čo zvyšuje neistotu ohľadom ďalšieho vývoja dopytu po rope,“ dodala Glasová. Variant delta sa pritom len nedávno a pomerne rýchlo stal najrozšírenejším na svete a spôsobil výpadky v mnohých odvetviach priemyslu.

Glasová navyše očakáva, že naďalej sa zhoršujúca pandemická situácia ovplyvní ceny ropy a teda ak palív najmä počas jesenných mesiacov. Riziko opätovného poklesu dopytu totiž narastá. „To by malo pôsobiť brzdiaco na ceny ropy,“ uzavrela Glasová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú