Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Takmer polovica respondentov zo Slovenska (46 percent) sa obáva kybernetických útokov a počítačovej kriminality, ako sú krádež alebo zneužitie osobných údajov, škodlivý softvér alebo phishing. Vyplýva to z osobitného prieskumu Eurobarometer, na ktorom sa od septembri do októbra 2021 zúčastnilo 26 530 respondentov z 27 členských štátov Európskej únie (EÚ). Zo Slovenska ich bolo 1 020. Prieskum poskytla Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Prieskum ukázal, že viac ako osem z desiatich Európanov (81 percent, SR 77 percent) si myslí, že do roku 2030 budú digitálne nástroje a internet v ich živote dôležité. Podľa 82 percent Slovákov používanie prinesie aspoň toľko výhod ako nevýhod.

Ludviková poukázala na to, že 56 percent opýtaných európskych občanov a 46 percent zo Slovenska vyjadrilo obavy z kybernetických útokov a počítačovej kriminality. Navyše, viac ako polovica (EÚ 53 percent, SR 50 percent) má tiež obavy o bezpečnosť a duševnú pohodu detí na internete. Strach majú aj v súvislosti s používaním osobných údajov a informácií zo strany spoločností či verejnej správy. Túto možnosť v prieskume označilo 46 percent respondentov z EÚ a 37 percent zo Slovenska.

„Približne tretinu (34 percent) opýtaných z EÚ aj zo Slovenska znepokojujú ťažkosti súvisiace s odpojením sa a nájdením rovnováhy medzi životom online a offline a približne jedného zo štyroch (26 percent) znepokojujú ťažkosti týkajúce sa získavania nových digitálnych zručností potrebných na aktívnu účasť v spoločnosti,“ doplnila Ludviková.

Podľa výsledkov prieskumu si väčšina občanov myslí, že EÚ chráni ich práva v online prostredí dobre. Avšak takmer 40 percent opýtaných v EÚ a 44 percent na Slovensku si neuvedomuje, že ich práva, ako je sloboda prejavu, súkromie či nediskriminácia, by sa mali dodržiavať aj online. Zároveň veľká väčšina európskych občanov považuje za užitočné dozvedieť sa o týchto právach viac.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú