Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aplikáciu finančnej správy s názvom Over doklad si stiahli už desaťtisíce občanov. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová vo štvrtok v tlačovej správe. Občania sa tak automaticky stali kontrolórmi pravosti pokladničných bločkov. Vďaka nasnímaniu QR kódu z bločku do aplikácie vie zákazník zistiť, či bloček nie je falošný. Od 1. januára tohto roka musí každý bloček obsahovať QR kód, keďže tie súvisia s pripojením registračnej pokladne v systéme eKasa.

„Finančná správa prijme denne v systéme viac ako sedem miliónov pokladničných dokladov,“ uviedla Skokanová. Od spustenia systému v apríli 2019 tak finančná správa prijala doteraz takmer 700 miliónov pokladničných dokladov. „Viac ako 98 % dokladov vydávajú online registračné pokladnice, takmer 2 % dokladov virtuálne registračné pokladnice,“ vysvetlila Skokanová.

V systéme eKasa je aktuálne zaregistrovaných 183 227 pokladníc, čo je približne 90 percent z celkového očakávaného počtu. Finančná správa koncom decembra upozornila, že prechodné obdobie neudeľovania pokút za nepripojenie registračných pokladníc k systému eKasa sa skončilo na Silvestra 31. decembra 2019. Od 1. januára 2020 chce finančná správa za nepripojenie rozdávať pokuty minimálne 330 eur. Pokuta sa však môže vyšplhať až na 20-tisíc eur a hrozí aj strata živnostenského oprávnenia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú