Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Značka BlackBerry má už svoju najväčšiu slávu dávno za sebou. Napriek tomu však dodnes platí, že ak sa povie „BlackBerry“, technologický fanúšik si určite vybaví niekoľko najikonickejších zariadení tejto kanadskej značky. Alebo aspoň základný tvar jej mobilov a smarfónov, ktorým vždy dominoval netradičný štvorcový displej a plná QWERTY klávesnica.

BlackBerry ale teraz oficiálne končí, informuje The Verge. Dnes, teda 4. januára 2022, stratili mobilné telefóny, ktoré bežia na vlastnom OS BlackBerry 7.1 alebo výrazne zmodernizovanejšom BlackBerry 10, prakticky všetky životne dôležité funkcie – nebude možné garantovať prijímanie alebo uskutočňovanie hovorov, posielať SMS správy, používať dátové pripojenie a dokonca ani zavolať na tiesňové linky 911 (americká obdoba telefónneho čísla 112).

Firma o tom informovala v tlačovej správe. Podobne „vypnutý“ bude aj BlackBerry PlayBook OS, ktorý používalo zopár tabletov.

Je trochu zvláštne, že vypnutie serverov a softvéru na strane výrobcu znefunkční stovky, tisíce alebo desaťtisíce (je naozaj ťažké odhadnúť, koľko starších BlackBerry je ešte v prevádzke) zariadení vo vreckách alebo historických zásuvkách a skriniach majiteľov, no v prípade BlackBerry sa niet čomu čudovať.

Firma totiž roky používala platformu BlackBerry Messenger, ktorá svojho času ponúkala výber e-mailového konta aj textové správy nezávisle od bežných SMS služieb operátorov. BBM ponúkali aj niektorí slovenskí a práve takéto neustále online pripojenie si obľúbili vtedajší manažéri, pre ktorých boli zariadenia s logom BlackBerry typické.

Firma nekončí úplne, mobily áno

Výkonný riaditeľ John Chen už v roku 2016 oznámil, že BlackBerry sa transformovalo na softvérovú spoločnosť, ktorá ponúka inteligentný bezpečnostný softvér a služby pre vlády alebo veľké korporácie. Firma teda naďalej žije, hoci napríklad jej akcie ukazujú, že investorov už zďaleka nezaujíma tak, ako v roku 2008.

Spoločnosť totiž, podobne ako Nokia, nezvládla príchod iPhonov a konkurencie s Androidom. Pôvodné zariadenia, ktorým teraz končí podpora, skončili pár mesiacov po vydaní nezabudnuteľného BlackBerry Passport v roku 2014, hoci po ňom nasledovala ešte dvojica zariadení s „modernizovaným“ BlackBerry 10.

„Prechod“ na Android

Na trhu dnes nájdeš aj duchových nástupcov BlackBerry Passport – BlackBerry Keyone alebo KEY2 – s operačným systémom Android. Aj tieto ponúkajú typickú hardvérovú QWERTY klávesnicu (na ktorej sa, mimochodom, rozhodne nepíše rýchlejšie ani pohodlnejšie ako na plne dotykových iPhonoch alebo Androidoch), obe však už vyrobila firma TCL a smartfóny iba dostali logo BlackBerry v rámci licencie. Táto dohoda oboch firiem ale skončila v auguste 2021, ako píše The Verge.

Nové zariadenia BlackBerry teda v obchodoch nečakaj, a hoci tie s Androidom budú fungovať aj po 4. januári nového roka, ich používanie bude vďaka zastaveniu aktualizácií a zostarnutiu čoraz väčším rizikom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú