Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Česká automobilka Škoda dnes spustila v Mladej Boleslave výkonný superpočítač, ktorý jej pomôže riešiť aj náročné výpočty. Spoločnosť pritom jeho spustenie avizovala ešte v roku 2018. Škoda môže oddnes pri navrhovaní vozidiel a zložitých simuláciách využívať počítač s výkonom až 2 petaFLOPS, ktorý vykoná za 1 sekundu 2 miliardy operácií.

História Škody sa nespája len s automobilmi. Technologické pokroky robí spoločnosť aj v oblasti IT technológií, čoho dôkazom je teraz superpočítač, ktorý hravo zvládne podľa firmy aj náročné výpočty aerodynamických simulácií. Využitie však nájde aj pri virtuálnej realite či v oblasti aeroakustiky. V budúcnosti sa má výkon tohto dátového centra dokonca zvýšiť až na 15 petaFLOPS.

Škoda vo svojej správe informovala, že jej superpočítač má 2 clustery, 1008 výpočtových uzlov a 24 192 procesorových jadier. Do tohto centra sa budú ukladať aj dáta z automobilov pripojených na internet, ktoré budú dobre chránené. Automobilka však využije aj prebytočné teplo vznikajúce pri chladení tohto zariadenia a bude ním vykurovať administratívne priestory.

Zdroj: Škoda

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú