Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Antivírusový softvér obyčajne pomerne úspešne chráni naše počítače pred škodlivými súbormi alebo malvérom. Výnimkou však nie je jeho kritika – raz zbytočne spomaľuje počítač, inokedy zas tvorcovia svoj biznis a dostupnosť programu zadarmo vyvážia predajom našich osobných údajov tretím stranám.

Portál The Byte teraz upozorňuje na faux pas obľúbého Norton antivírusu. Podtitulok „je to nechutné, hnusné a samovražda pre značku“ je však možno až príliš tvrdý.

Súčasťou balíka Norton 360 je totiž najnovšie aj softvér Norton Crypto, ktorý slúži na ťaženie kryptomien. Norton ho predstavil v júni s tým, že ti umožní využiť prebytočný výkon počítača na získavanie etherea. Ako však ale asi vieš, na niečo podobné potrebuješ extrémne výkonné grafické karty, inak viac minieš na elektrine, ako získaš.

Príbeh sa komplikuje

Neprekvapí, že aj z toho mála, čo Norton Crypto vyťaží, ide 15 % namiesto používateľa a verného zákazníka samotnej spoločnosti. Norton si podľa The Byte „ponecháva plnú kontrolu nad kryptopeňaženkami“, základným kameňom obrovskej kritiky je však niečo iné.

Faktom totiž je, že softvér počas práce zbytočne zvyšuje spotrebu energie a opotrebúva grafickú kartu. Za tie však platíš ty, kým 15 % z etherea na každom počítači, kde antivírus beží, ide Nortonu úplne zadarmo. Je teda celkom dobre možné, že bežný používateľ, ktorý za elektrinu zo zásuvky platí sám, vďaka tejto funkcii vlastne prerobí.

K najhlasnejším kritikom patrí žurnalista Cory Doctorow, ktorý na Twitteri nešetril ani vulgarizmami. Rozmýšľať sa dá aj nad tým, že Norton vlastne „neekologicky“ zvyšuje globálnu spotrebu energie, „okráda“ používateľov a sám na všetkom dosť zarába.

Norton sa bráni

Firma kontruje tvrdením, že funkcia Norton Crypto nie je zapnutá automaticky, takže nič nerobí „bez dovolenia používateľa“ a je ju kedykoľvek možné vypnúť v nastaveniach. Pobúrení používatelia však tvrdia, že toto povolenie je skryté v sérii neprehľadných okien, ktoré vyskakujú pri inštalácii samotného produktu.

A čo viac, ak si chceš doplnok NCrypt.exe z počítača vymazať, potrebuješ na to administrátorské práva (ktoré veľa používateľov s firemnými počítačmi nemá) a ani tak nie je vylúčené, že si ho Norton pri aktualizácii opäť znova nainštaluje. Jediným riešením teda je celú kauzu pochopiť a byť dostatočne skúsení na to, aby si voľbu našiel v rozhraní antivírusu.

Ak aj teda nemožno Norton obviniť z krádeže (elektriny) a podovodu, minimálne ti do počítača inštaluje zbytočný bloatware. Norton Crypto podľa všetkého funguje, len ak máš v počítači grafiku od AMD alebo Nvidie s minimálne 6 GB pamäte, pripomína PCMag.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú