Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Seniorom by mali byť radšej poskytnuté zdroje, napríklad vo forme voucheru, namiesto rozdávania tabletov z plánu obnovy. Následne by sa sami mohli rozhodnúť, kde a za aké služby si voucher uplatnia.

Pre TASR to uviedol riaditeľ združenia Slovensko.Digital Peter Kulich v reakcii na komponent plánu obnovy Digitálne Slovensko, ktorý počíta s takmer 70 miliónmi eur na zvyšovanie digitálnych zručností seniorov, čo zahŕňa aj rozdávanie tzv. seniorpadov.

Vďaka voucherom by sa podľa Kulicha otvoril trh pre súťaž a vznik služieb, aplikácií, ktoré budú odzrkadľovať potreby seniorov.

„Koncept centrálneho nákupu hardvérových zariadení a konektivity považujeme za trh obmedzujúci a zároveň problematický pre proces verejného obstarávania,“ dodal Kulich a podotkol, že voči myšlienke prístupu seniorov k technológiám združenie nenamieta, ale koncept, akým bola myšlienka uchopená, je podľa neho chybný.

Ku komponentu má združenie viacero námietok, ktoré vznieslo aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní, avšak Kulich tvrdí, že na pripomienky gestor komponentu nereagoval. Združenie vyčíta aj nedostatočné prepojenie s akademickým prostredím s cieľom vytvorenia prostredia a systému, ktorý prinesie dlhodobé a udržateľné riešenie aktuálnych problémov s nedostatkom odborných kapacít.

To je výrazným problémom napríklad v oblasti kyberbezpečnosti, preto by z plánu obnovy podľa Kulicha mali byť podporené aj aktivity ako zavedenie špecializovaných študijných programov na stredných a vysokých školách či podpora výskumu a spolupráce škôl a súkromného sektora. Takisto v oblasti aplikácie pokročilých technológií si plán obnovy nedal ambíciu pre sprístupnenie, využitie týchto technológií zo strany podnikateľských subjektov.

„Práve podnikateľské subjekty by mohli prispieť k efektívnemu využívaniu daných technológií v tzv. neobsadenom čase. Takýto koncept by zabezpečil synergický efekt z realizovanej investície, umožňoval by ľahší prístup podnikateľských subjektov k pokročilým technológiám, a teda k podpore inovácií a digitalizácii s pridanou hodnotou,“ dodal Kulich.

Združenie tiež kritizuje, že reformy a aktivity v oblasti eGovernmentu a kyberbezpečnosti sú orientované hlavne na ústrednú úroveň verejnej správy a plán obnovy zabúda na nižšie úrovne, ako sú obce či školy. Ako dodal Kulich, riziko vidí aj v absorpčnej schopnosti peňazí z plánu obnovy. Prichádzajú totiž v čase, keď pomerne veľa prostriedkov z klasických eurofondov je stále v implementácii.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú