Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenské elektrárne (SE) pokračujú v prípravách projektu výstavby fotovoltickej elektrárne na pôvodnom odkalisku Elektrárne Nováky (ENO) v Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza. Spoločnosť hľadá cez verejnú súťaž dodávateľa projektu a realizácie fotovoltickej elektrárne, náklady odhadla na takmer 11 miliónov eur.

Predmetom zákazky je vypracovanie realizačného projektu a vybudovanie fotovoltickej elektrárne na výrobu elektrickej energie v lokalite pôvodného odkaliska ENO s výkonom desať megawatt peakov vrátane súvisiacich zariadení,“ konkretizovali SE v oznámení vo vestníku.

Náklady na realizáciu odhadla firma na 10 972 327 eur. Ako kritérium pre výber víťaza verejnej súťaže určila najnižšiu ponúknutú sumu. Svoje ponuky môžu záujemcovia predkladať do 9. mája.

Financovanie chcú SE zabezpečiť aj z prostriedkov Fondu pre spravodlivú transformáciu v rámci výzvy Podpora zariadení na výrobu elektriny zo slnečnej energie. „Zákazka je súčasťou projektu na výrobu zeleného vodíka a uskladňovania na batériovom úložisku, a teda na realizáciu projektu ako celku je nevyhnutné naplniť a zrealizovať všetky čiastkové projekty,“ skonštatovali SE.

Zámer výstavby fotovoltickej elektárne na pôvodnom odkalisku predstavila spoločnosť už dávnejšie. Ide o jeden z projektov, ktoré nadväzujú na ukončenie výroby elektriny a tepla z domáceho hnedého uhlia v ENO v zmysle všeobecného hospodárskeho záujmu. Elektrárne ju ukončili vlani v decembri po 70 rokoch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú