Google začal v roku 2016 pracovať na novom operačnom systéme známom ako Fuchsia, ktorý sa už dostal do prvej rodiny zariadení. V budúcnosti si ho pritom môžu adoptovať aj výrobcovia ďalších chytrých produktov, vrátane smartfónov. Takýto krok zvažuje podľa nedávnych leakov aj Samsung, ktorý by mohol o nejaký čas nahradiť Android novou Fuchsiou, informuje TechRadar.

Po rokoch vývoja už nie je nová Fuchsia len operačným systémom “na papieri” alebo v skorých fázach vývoja. Za 5 rokov z nej dokázal Google spraviť nový open-source systém, ktorý môže pomôcť vyvíjať každý a zároveň sa dostal aj do prvej generácie chytrých displejov Nest Hub. Aktualizácie pre tieto zariadenia Google potichu šíril ešte na jar a v lete tohto roka.

Vďaka tomuto kroku sa Fuchsia dostala k väčšiemu počtu bežných používateľov. V porovnaní s klasickým Androidom však nový systém nie je založený na Linuxe, ale je postavený na mikrokerneli Zirkon. Ani po update Nest Hubu si však používatelia medzi pôvodným systémom a Fuchsiou veľký rozdiel zrejme nevšimnú.

Postupný vývoj a napredovanie tohto systému ho môže pripraviť aj pre využitie v ďalších smart produktoch. Podľa nedávnych leakov má zvažovať využitie Fuchsie vo svojich smartfónoch aj kórejský Samsung, ktorý týmto systémom môže o niekoľko rokov definitívne nahradiť Android. Hoci tak Fuchsia nie je momentálne pre smartfóny pripravená, o pár rokov môže byť všetko inak.

Adopciou tohto systému potom môže Google, Samsung alebo ďalší výrobcovia vytvoriť celú rodinu zariadení fungujúcich na takmer totožnom systéme. Samsung už navyše začal prispievať vo vývoji Fuchsie vlastnými riešeniami, čo môže byť ďalším dôkazom, že skutočne zvažuje využitie systému vo svojich budúcich zariadeniach.

Zdroj: TechRadar, Twitter

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú