Energetická kríza v Európe sa naďalej prehlbuje a ako informuje The Wall Street Journal, doplatí na ňu aj vedecký pokrok celej civilizácie. Šetriť totiž musia aj vedci a to predovšetkým Európska organizácia pre jadrový výskum, známa pod skratkou CERN.

Tá totiž prevádzkuje najsilnejšie časticové urýchľovače na svete, ktoré pri experimentoch spotrebúvajú extrémne množstvo elektrickej energie.

CERN je rozhodnutý odstaviť časticové urýchľovače v čase energetickej špičky a v prípade núdze je pripravený ich vypnúť úplne.

Odborníci sa totiž obávajú stability siete a prípravy na takéto šetrenia dokazujú, aký ťažký dopad má snaha EÚ o zbavenie sa ruskej ropy a plynu. Ruský Gazprom oznámil, že na dobu neurčitú zastavuje dodávky plynu do Európy cez hlavný plynovod Nord Stream, píše Futurism.

CERN je jedným z najväčších odberateľov elektrickej energie vo Francúzsku a počas špičky dokáže dosiahnuť spotrebu až 200 MW, čo je približne tretina spotreby Ženevy, neďalekého mesta s približne 200 000 obyvateľmi.

CERN je vďaka množstvu experimentov a Veľkému hadrónovému urýchľovaču častíc zodpovedný za obrovské množstvo objavov, ktoré posunuli a neustále posúvajú vedu vpred.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú