Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zhoršujúce sa vzťahy Moskvy a Západu ovplyvnené hlavne vojnou na Ukrajine zasahujú aj oblasť umenia a kultúry. Rusko sa rozhodlo, že tento rok do boja o filmových Oscarov nevyšle nijaký svoj film.

Politické rozhodnutie

Prezídium Ruskej filmovej akadémie sa rozhodlo v roku 2022 nenominovať na Oscarov (udeľovaných) americkou Akadémiou filmových umení a vied (AMPAS) nijaký národný film,“ uvádza sa v pondelkovom vyhlásení ruskej akadémie.

Šéf ruskej komisie, ktorá vyberá národného kandidáta na Oscara, Pavel Čuchraj, v utorok povedal, že v dôsledku tohto rozhodnutia, ktoré sa udialo „za jeho chrbtom“, odstupuje z funkcie. „Vedenie Akadémie jednostranne rozhodlo, že na Oscarov nenominuje (žiaden) ruský film,“ napísal Čuchraj v liste oznamujúcom svoju rezignáciu.

Nemenovaný zdroj pre ruskú štátnu agentúru TASS uviedol, že na zozname ruských filmov, ktoré by mohli byť nominované na Oscarov, bolo celkovo 122 snímok.

Michal Svítok/TASR

Spravia si vlastných

Prokremeľský filmový režisér Nikita Michalkov, ktorý v roku 1994 získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film „Unavení slnkom“ o hrôzach Stalinovej diktatúry, v pondelok pre TASS konštatoval, že Rusko by tohtoročnou účasťou na Oscaroch nič nezískalo.

Zdá sa mi, že výber filmu, ktorý bude reprezentovať Rusko v krajine (USA), ktorá v skutočnosti popiera existenciu Ruska, jednoducho nemá zmysel,“ povedal 76-ročný Michalkov. Namiesto účasti na Oscaroch navrhol vytvorenie ekvivalentnej filmovej ceny pre krajiny v eurázijskom regióne vrátane bývalých sovietskych republík v strednej Ázii a na Kaukaze.

Rusko získalo na Oscaroch cenu v kategórii najlepší cudzojazyčný film dovedna tri razy. Okrem Michalkova bol v roku 1968 ocenený režisér Sergej Bondarčuk za snímku Vojna a mier a v roku 1981 Vladimir Meňšov za film Moskva slzám neverí. Udeľovanie 95. ročníka Oscarov za rok 2022 sa bude konať 12. marca budúceho roku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú