Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rusko v utorok potvrdilo, že na obežnej dráhe zostrelilo sovietsku družicu Celina-D, ktorá bola na orbite od roku 1982. Armáda tiež uviedla, že jej trosky nepredstavovali a nebudú predstavovať hrozbu pre orbitálne stanice a vesmírne aktivity. Informovala o tom agentúra Interfax.

Ruské ministerstvo obrany konštatovalo, že vykonaný test bol úspešný. Pripomenulo, že „v minulosti už podobné testy vo vesmíre vykonali Spojené štáty, Čína a India“.

Americkí predstavitelia už v pondelok kritizovali Rusko za vykonanie „nebezpečného a nezodpovedného“ raketového testu, ktorý vytvoril mrak trosiek ohrozujúcich Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uviedol, že posádka na palube ISS – štyria Američania, Nemec a dvaja Rusi – bola nútená uchýliť sa do návratových kozmických lodí.

Americkí predstavitelia poukázali aj na to, že o teste rakety – v poradí len štvrtom, pri ktorom bola zasiahnutá družica zo Zeme a vzniklo pri ňom viac ako 1500 kusov odpadu, neboli vopred informovaní.

Ruská armáda vo svojom vyhlásení vysvetlila, že vykonáva plánované aktivity na posilnenie svojich obranných schopností, pričom odmietla, že by test bol nebezpečný. „Spojené štáty určite vedia, že vzniknuté úlomky, pokiaľ ide o čas testu a orbitálne parametre, nepredstavovali a nebudú predstavovať hrozbu pre orbitálne stanice, kozmické lode a vesmírne aktivity.“

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú