V správe boli použité materiály TASR.

Zdá sa, že konflikty medzi veľkými hráčmi na globálnej energetickej scéne neutíchajú. Najnovšie sa ruská generálna prokuratúra rozhodla podať žalobu proti ropnému gigantu Shell, konkrétne proti jeho ôsmim divíziám, ktoré pôsobili na ruskom trhu. Tento právny spor vyplýva z udalostí, ktoré sa začali po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

V čom je problém? Ruské úrady, vrátane štátom kontrolovaného Gazpromu a regionálnych úradov na Sachaline, sa rozhodli spevniť kontrolu nad závodom na skvapalnený zemný plyn, ktorý kedysi čiastočne vlastnil Shell. Po západných sankciách sa však britská spoločnosť rozhodla opustiť ruský trh a ukončiť svoje aktivity, vrátane podielu v projekte plynovodu Nord Stream 2.

Možno sa pýtaš, čo má tento energetický spor spoločné s tebou a tvojím autom. Tu je prepojenie: situácia medzi Ruskom a energetickými gigantmi, ako je Shell, má priamy vplyv na globálne ceny palív. Ak sa situácia medzi Ruskom a Západom bude zhoršovať, alebo ak dôjde k ďalším sankciám, môže to viesť k ďalšiemu zvýšeniu cien na čerpacích staniciach. Takže ak sa ti už dnes zdá, že tankovanie bolí tvoju peňaženku, situácia sa môže ešte viac komplikovať.

Navyše, takéto konflikty čoraz viac tlačia na urýchlenie prechodu na alternatívne zdroje energie, najmä elektromobilitu. Ak sa ropa a plyn stávajú geopolitickými zbraňami, môže to posilniť záujem o autá na elektrinu. Kým v súčasnosti môže byť elektromobil drahší na kúpu, dlhodobo sa môže ukázať ako ekonomickejšie a ekologickejšie riešenie, keď sa do rovnice pridajú nestabilné ceny palív a geopolitické problémy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú