Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rusko v nedeľu vyhlásilo, že objavilo trosky dronov, ktoré zaútočili na jeho flotilu v krymskom prístave Sevastopol. Drony mali podľa Moskvy využiť „bezpečnú zónu“ koridoru určeného na vývoz ukrajinského obilia a mohli byť vypustené z „civilnej lode“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Námorné drony sa pohybovali v bezpečnej zóne ‚obilného koridoru‘,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že „vyzdvihlo“ z mora trosky pochádzajúce z niektorých dronov.

Jedno z bezpilotných lietadiel mohlo podľa ministerstva vyštartovať „z paluby jednej z civilných lodí prenajatej Kyjevom alebo jeho západnými veliteľmi na vývoz poľnohospodárskych produktov z prístavov Ukrajiny„, cituje AFP.

Rusko tiež v nedeľu vyslovilo podozrenie, že niektoré z dronov využitých na útok na jeho flotilu na anektovanom Kryme mali „navigačné moduly kanadskej výroby“. Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že jeho špecialisti „vykonali prieskum navigačných modulov kanadskej výroby, nainštalovaných na námorných bezpilotných lietadlách„.

Moskva tiež uviedla, že Kyjev plánoval útok v Sevastopole s pomocou britských vojenských špecialistov. Jeden z údajov z „navigačného prijímača“ dronov podľa Moskvy preukázal, že bol vypustený „z pobrežia neďaleko mesta Odesa“.

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme.

Kyjev v tejto súvislosti obviňuje Moskvu, že sobotňajší útok na Kryme využil len ako „falošnú zámienku“ na odstúpenie od dohody a obnovenie blokády ukrajinských prístavov.

Ruské bojové drony bude vyšetrovať OSN

Spojené štáty vyzvali na pôde Bezpečnostnej rady OSN na vyšetrenie obvinení Ruska z používania iránskych bezpilotných lietadiel vo vojne proti Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

OSN musí vyšetriť akékoľvek porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Nesmieme dovoliť, aby Rusko alebo iné krajiny bránili alebo ohrozovali OSN pri plnení jej povinností,“ uviedol dočasný veľvyslanec Spojených štátov pri OSN pre osobitné politické záležitosti Jeffrey DeLaurentis na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

List v podobnom duchu zaslali OSN tento týždeň aj ministerstvá zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka. Tie od organizácie chcú, aby prešetrila dodávky dronov z Iránu do Ruska.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú