Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ukrajinská vojenská tajná služba v utorok informovala, že Irán plánuje poslať do Ruska vyše 200 bojových dronov, vrátane typu Araš-2, ktorý podľa iránskej armády patrí k útočným dronom s najdlhším doletom na svete. TASR prevzala správu z portálu americkej televízie CNN.

Bezprecedentná sila

Vojenská spravodajská služba Ukrajiny, patriaca pod ministerstvo obrany, uviedla, že „Irán plánuje na začiatku novembra poslať Ruskej federácii zásielku vyše 200 bojových dronov Šáhid-136, Mohádžir-6 a Araš-2“.

Ako informuje portál Defence Express, drony Araš-2 sa môžu stať oveľa problematickejšími. Podľa Iránu totiž dosahujú rýchlosť až do 480 km/h a zvládnu prekonať vzdialenosť asi 1 000 km, podľa niektorých zdrojov dokonca až 1 600 km.

Spravodajská služba na sociálnej sieti Telegram napísala, že bezpilotné lietadlá „budú doručené cez Kaspické more do prístavu Astrachán“ na juhu európskej časti Ruska. Drony budú v rozobratom stave a na ruskom území „ich zmontujú, prefarbia a dajú na ne ruské označenia“.

Ukrajinská tajná služba nespresnila zdroj informácií o dodávkach a CNN nemohla tieto detaily nezávisle overiť. Zhodujú sa však s informáciami nemenovanej západnej krajiny, ktorá dôkladne monitoruje iránsky program na vývoj zbraní. Podľa nich Teherán pripravuje veľkú zásielku dronov a balistických rakiet do Ruska.

Záťaž pre obranu

Použitie dronov Araš-2 vo vojne Ruska na Ukrajine bude znamenať ďalšiu záťaž pre ukrajinskú protivzdušnú obranu. Ukrajinské ozbrojené sily od 13. septembra zostrelili vyše 300 útočných dronov, ale desiatky ďalších zasiahli ciele a zničili životne dôležitú energetickú infraštruktúru.

Podľa CNN použitie dronov Araš-2 môže priniesť „veľkú zmenu“ vo vojne na Ukrajine. Tento typ dokáže niesť päťkrát viac výbušnín než Šáhid. Araš-2 má údajne prúdový pohon, preto je oveľa rýchlejší a je ťažšie ho zostreliť, a zároveň má väčší dosah. Z fotografií, ktoré iránske štátne médiá označujú za dron Araš-2, však jasne vidieť, že má vzadu vrtuľu.

TASR/AP/Úprava redakcie

Drony Araš sú tiež známy ako Kian a existuje teória, že sa v skutočnosti jedná o dva rôzne typy dronov s rôznymi pohonmi – v takom prípade ale majú aj úplne iné parametre a kapacity.

Čelia poriadnej kritike

Švajčiarsko zaviedlo sankcie voči iránskej leteckej spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom bezpilotných lietadiel a trom príslušníkom armády. Tento krok súvisí s predajom iránskych dronov Rusku, ktoré ich využíva v ofenzíve na Ukrajine. TASR informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Švajčiarsko tak nasleduje Európsku úniu, ktorá v októbri takisto uvalila sankcie na Irán vo veci dodávok dronov využívaných Moskvou v bojoch na Ukrajine. EÚ okrem sankcií ohľadom dronov uvalila na Irán sankcie aj pre násilné potláčanie protestov vyvolaných úmrtím mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá prišla o život po zadržaní iránskou mravnostnou políciou.

Švajčiarska vláda vo vyhlásení poznamenala, že rezorty zahraničných vecí a hospodárstva sa rozhodli sankcie súvisiace so súčasnými protestmi neprijať. „Toto rozhodnutie bolo spravené prihliadnuc na všetky vnútorné a zahraničnopolitické záujmy Švajčiarska,“ dodala vláda.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú