Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

15-ročný ukrajinský chlapec Andrij Pokrasa dostala prezývku „záchranca Kyjeva“ po tom, čo pomocou svojho hobby dronu zabránil ruským vojskám v postupe k hlavnému mestu Ukrajiny, informuje DroneDJ.

Ukrajinská armáda monitorujúca pohyb ruských vojsk nemala na začiatku invázie v tejto oblasti prístup k vlastným dronom a mladý Pokrasa poriadne pomohol, keď jeho otec oslovil teritoriálnu obranu so slovami, že má jeho syn dron, ktorého vie dobre ovládať, píše Metro.

Pomocou vlastného drona následne pomohol Pokrasa s plánovaním útokov na dlhé ruské konvoje armádnej techniky a od vojakov dostal len približnú polohu, pričom jeho úlohou bolo zistenie presných koordinácií. Ako dodáva GlobalNews, jednalo sa navyše o jeden z najdlhších konvojov, ktoré smerovali ku Kyjevu.

Situácia sa odvtedy zmenila a Ukrajina uviedla do prevádzky nielen všetky svoje vlastné drony, ale i tie nové, ktoré dostala od spojeneckých krajín. Najznámejší z nich je turecký Bayraktar TB2, ktorý dokáže nepozorovane podnikať samostatné útoky na ruské konvoje či delostrelecké pozície.

Okrem toho ukrajinskí špecialisti využívajú aj vlastnoručne vyrobené drony a staré bomby, ktoré upravili pre použitie na dronoch – stali sa jednou z najefektívnejších foriem zneškodňovania obrnenej techniky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú