Tak toto snáď ruskí vojaci ani nemyslia vážne. Po blamáži s nevypnutými telefónmi je tu ešte väčšia kuriozita. Národný bezpečnostný úrad totiž na svojom Facebooku upozornil, že ruskí „vojaci používali v mnohých prípadoch namiesto chránených, taktických komunikačných prístrojov lacnú komerčnú techniku a stali sa terčom rádioamatérov.

Amaterizmus najhrubšieho zrna

Šifrovanie je dnes na rozdiel od minulosti bežnou súčasťou nášho života a je považované za jeden z kľúčových aspektov bezpečnosti v kybernetickom priestore. O to viac je zarážajúce, že počas vojenského konfliktu na Ukrajine, ruská armáda spolu komunikovala prostredníctvom nechránených komunikačných prístrojov.

Podľa niektorých správ tak musela urobiť, pretože zhodila mobilnú 3G a 4G sieť, ktorú potrebuje ich šifrovací systém ERA, informuje DCD.

Pixabay

Tato situácia vyústila do tak bizarnej situácie, že komunita rádioamatérov dokázala odpočúvať aj navigačné koordináty miest, na ktoré Rusko plánovalo zaútočiť a nahrať plánovanie potenciálnych vojnových zločinov. Nielenže rádioamatéri mohli počuť každé jedno slovo, ktoré ruskí vojaci vysielali na daných frekvenciách, ale dokázali vstúpiť do rozhovoru, opakovane rušiť ich frekvencie a znemožňovať im komunikáciu.

„Komunite rádioamatérov sa podarilo vypátrať, že nepriateľskí vojaci trpia, často žiadajú o pomoc pre svojich zranených kolegov, ktorá neprichádza,“ píše NBÚ.

Rusi mali vo svojich vysielačkách možnosť dokonca vypočuť si ukrajinskú hymnu, hrubé vulgarizmy, či nenápadne podsunuté falošné informácie. Jednoducho povedané, armáda Vladimira Putina sa dopustila opäť ďalšej veľkej taktickej a bezpečnostnej chyby.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú