Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruskí vojaci počas vojny na Ukrajine vykradli predajňu výrobcu poľnohospodárskych strojov John Deere v Melitopole, informuje The Verge. Počas rabovania sa im podarilo odcudziť techniku v hodnote takmer 5 miliónov €, má to však jeden poriadny háčik.

Spoločnosť John Deere totiž na diaľku deaktivovala ich systémy a nie je možné ich ani len naštartovať, pričom niektoré z týchto strojov sa už nachádzajú vo vzdialenosti vyše 1 000 km v Čečensku.

Medzi odcudzené stroje patria dva kombajny, každý v hodnote takmer 300 000 €, traktor či sejačka. Spolu sa ruským okupačným vojskám podarilo „oslobodiť“ (ukradnúť) až 27 kusov poľnohospodárskej techniky, píše CNN.

Záujem ruských jednotiek o moderné poľnohospodárske stroje je logický, keďže drvivá väčšina spoločností zo spojeneckých krajín už Rusko opustila a pre infraštruktúru a živenie takmer 150-miliónovej populácie je poľnohospodárstvo kľúčové.

Rusi sú údajne v kontakte s konzultantmi z Ruska, za pomoci ktorých sa snažia zablokovanie techniky obísť a opäť ju používať. Ukrajina je jedným z najväčších vývozcov obilnín na svete a strata poľnohospodárskej techniky je pre ňu obzvlášť bolestivá – používajú ju pritom aj v boji proti samotným Rusom, ktorým pomocou traktorov odťahujú opustené tanky či obrnené transportéry.

Kým ruské jednotky kradnú majetok Ukrajincov, ukrajinské ozbrojené sily berú pod svoju záštitu opustenú techniku armády Ruska. Okrem množstva pásovej techniky, delostrelectva či normálnych zbraní sa im podarilo ukoristiť aj špičkoví systém elektronického boja, ktorý poputuje do USA ta účelom jeho lepšieho pochopenia a vývoja vhodných protiopatrení.

Ako dodáva The Verge, technika značky John Deere sa stala stredobodom pozornosti aj z menej lichotivých dôvodov, keďže sú majitelia novších strojov nútení softvérom nechávať si ju opravovať priamo u výrobcu. Že má spoločnosť aj po kúpe obrovskú kontrolu nad strojmi dokazuje aj možnosť ich vystopovania pomocou GPS a diaľková deaktivácia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú